Lund universitet. Foto: Tobias Wallin/SR
Lund/Helsingborg

Universitetet vill ha 1000 nya studenter

"Det är ju inte bara ungdomar som söker till universitetet"
1:27 min

Lunds universitet kräver att få pengar till tusen nya utbildningsplatser för vårterminen 2012. Det efter att antalet ansökningar till universitetet ökat med över tjugo procent.  Men regeringen vill tvärt om att platserna ska bli färre när barnkullarna som lämnar gymnasiet nu minskar.

Men Lunds universitets rektor Per Eriksson menar att det inte bara går att titta på siffrorna för hur många som lämnar gymnasiet.

– Mycket beror ju på vilken efterfrågan som finns från dem som kommer, det är ju inte bara ungdomar som söker till universitetet, vi har ju det livslånga lärandet, jag har ju den bestämda åsikten att vi för vår internationella konkurrenskraft behöver fler som går mer avancerade utbildningar, det finns inget nollsummespel i världen utan det blir en allt mer kunskapsbaserad ekonomi, så det är inte givet att söktrycket går ner bara för kullarna minskar, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.

Om universitetet skulle få pengar för 1000 nya grundutbildningsplatser skulle de bland annat förläggas till de utbildningar som finns vid Campus Helsingborg.
Men universitetet vill också satsa på ingenjörsutbildningen. Något regeringen anser Lunds universitet borde kunna lösa själva genom att omfördela pengar. Men enligt Per Eriksson skulle universitet behöva dra ner mellan 200-300 platser inom humaniora och samhällsvetenskap för att skapa 100 platser på ingenjörsutbildningen.

Per Eriksson är kritisk till att regeringen vill minska antalet utbildningsplatser med 10 procent under de kommande två åren, samtidigt som fem miljarder kronor används för att sänka krogmomsen, pengar han anser exempelvis utbildningen kunde haft större glädje av.

– Med fem miljarder kan vi bygga två Lunds universitet när det gäller grundutbildningen, vi har en verksamhet i dag som kostar två miljarder per år, men man har valt en annan prioritet men jag tror att det i dag är hög tid om vi vill bygga en kunskapsbaserad ekonomi att vi gör en satsning mot den högre utbildningen, säger Per Eriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".