Lunds stift snart halverade

Nu tänker Lunds stift slå samman ännu fler församlingar. För drygt två år sedan minskades antalet från 420 till 285. Nu minskas de ytterligare till bara drygt 200.

– De krav som är svåra är att ordna en gudstjänst per vecka och att hitta folk som tar på sig förtroendemannakrav, säger stiftsjuristen Anders Ploman.

Hittills har man tagit beslut i 14 av sammanslagningarna och resten väntas under hösten. På flera ställen pågår fortfarande diskussioner om hur indelningen ska bli.

Omkring 300 stolar i kyrkofullmäktigeförsamlingarna eller kyrkoråden i stiftet står tomma efter att ledamöter lämnat sina platser. Men även om en del protesterat mot sammanslagningar så kan många i efterhand reagera positivt.

– Man får en förenklad administration, en förenklad behanling av ärenden, eftersom inte lika många behöver yttra sig. Och folk blir beredda att gå i gudstjänst i grannkyrkan i större utsträckning. Men stiftstyrelsen lyssnar till protester från lokala företrädare, säger han.

Hur man bäst läser dokumenten

Klicka på respektive dokument. När det är öppnat muspeka på valfri textrad och vänta någon sekund, så visas en förstoringsruta nere till höger. Klicka på den!
Voila!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".