Barn utan pengar. Stoppa vräkningarna av barn, menar oppositionen i Landskrona. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Landskrona

Oppositionen vill se krafttag för hemlösa barn

Opposition:”Barn i hemlöshet är ingen tillfällighet”
1:46 min

Det blir allt fler hemlösa barn i Landskrona. 117 barn bor i nu mer eller mindre tillfälliga bostäder. Och var och varannan månad vräks barnfamiljer från sina hem. Nu vill oppositionspolitikern och socialdemokraten Jonas Esbjörnsson att kommunen stoppar vräkningarna av barnfamiljer i ett förslag till individ- och familjnämnden.

– Hemlösheten bland barn ökar, månad efter månad och det är ingen tillfällighet, säger Jonas Esbjörnsson.

I kommunens statistik över hemlöshet spaltas de personliga tragedierna upp i kolumner. 107 hemlösa barn i april har nu ökat till 117. Det är knappt hälften jämfört med det så mycket större Malmö där man räknat till 240 hemlösa barn.

Vräkningarna av barnfamiljer mäts också. Förra året var 9 barn med om att avhysas. Hittills i år är det 23 barn. Och även om barnen inte kastas ut på gatan får det konsekvenser.

– Man flyttas från de bostadsområden där man bor, man kan inte bjuda hem och leka med sina kompisar för att man bor för trångt. För mig är hemlösheten att sakna ett hem. Och den tryggheten försvinner, säger Jonas Esbjörnsson.

Tidigare i höstas var barnombudsmannen på besök i Landskrona för att prata om vräkningar av barnfamiljer apropå att så många drabbas. I förslaget till individ och familjnämnden skriver Jonas Esbjörnsson att kommunen kan göra mer för att motverka hemlöshet och han efterlyser en nollvision och yrkar på att inga familjer ska vräkas.

För att nå dit vill han att man ska fånga upp familjer i riskzonen tidigare och att man genom dialog ska hitta pragmatiska lösningar.

– Nu måste vi se till att politiker, kronofogden och fastighetsägare sätter oss och ner för att lösa det här tillsammans, säger Jonas Esbjörnsson och fortsätter.

– Många åtgärder måste till, men vi måste vi någonstans. Och då är det första att vi måste sluta med vräkningarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".