Humanekologi i kampen för människan

Igår lade doktorand Annelie Sjölander-Lindqvist fram en avhandling vid Lunds Universitet om hur Hallandsåsborna har påverkats av tunnelbygget.

Hon har låtit 15 familjer som bor på norra delen av Hallandsåsen fotografera sin hembygd och sedan gjort djupintervjuer med dem.

Annelie Sjölander-Lindqvist har bland annat kommit fram till att människor på åsen upplever en stor oro inför den kommande grundvattensänkningen och hur det kommer att påverka miljön och lantbruket i framtiden. Och de känner att myndigheter inte lyssnar.

En annan slutsats hon har dragit är att man inför stora byggen borde göra konsekvensbeskrivningar på det sociala livet och inte bara miljökonsekvensbeskrivningar som man gör idag.

- Försök att på förhand se vilka effekter ett projekt kan få lokalt. Om folk upplever att de inte blivit hörda, och om de går samman, så kan det leda till att projekt försenas eller fördyras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".