Nytt öl ska minska kolesterolet

Forskare i Lund har tagit fram ett öl som ska sänka kolesterolhalten i blodet hos dem som dricker det. Inom ett år tror man att det finns att köpa, och det kommer då inte att handla om lättöl.

”Funcional Food” är ju ett vanligt begrepp idag, ofta förknippat med nyttigheter av olika slag. Alkoholhaltiga drycker har dock inte nämnts i detta sammanhang - förrän nu.

- Att sätta öl i samband med hälsa är ju inget man gör sådär alldeles självklart, men vi vill gärna visa att det är möjligt, säger Arne Berge som är projektledare i företaget Aventure.

Lika bra som gröt
Forskarna i Lund har jobbat med projektet i fem år för att till sist få fram den nu patenterade bryggningsprocessen. Den bygger på att man brygger ölet av havre som innehåller en stor mängd av en fiber som visat sig vara kolesterolsänkande. Allt spannmål innehåller de här fibrerna, men havre innehåller extra mycket av den.

-  Egentligen skulle man få i sig lika mycket av den om man åt två rejäla portioner havregrynsgröt, men det är det ju inte så många som gör. Det är fler som dricker öl, säger Arne Berge.

Kliniska tester
Just nu är en ny sats på bryggning och den ska användas till de kliniska tester som genomförs i höst och vinter. 50 personer med höga kolesterolvärden har valts ut och ska dricka två lättöl om dagen under några månader och under tiden mäts deras kolesterolvärden.

Inte lättöl
Men om ölet väl kommer ut på marknaden så är lättöl inte den stora marknaden. Utan man riktar in sig på den stora del av västvärldens befolkning som har problem med kolesterol och redan dricker mycket öl, och hoppas att de vill byta sort. Men Arne Berge medger att det finns en del etiska dilemman med produkten.

- Vi har funderat mycket över de etiska aspekterna och en av de besvärliga sakerna kan bli att hitta en balanserad marknadsföring, säger han.

Konservativ bransch
Projektet har fått pengar från bland andra Nutek, den av Riksdagen skapade Teknikbrostiftelsen och Lunds universitet, och ägs delvis av universitetets holdingbolag LUAB. Nu handlar det mycket om att sälja in sitt koncept till något intresserat bryggeri.

- Det ser väl ganska bra ut. Samtidigt ska man komma ihåg att bryggeribranschen är ohyggligt konservativ, särkilt i Sverige.

När kan man köpa ölet?

- Om jag ska gissa så säger jag att det inom ett år finns till försäljning inom ett begränsat geografiskt område någonstans i Sverige, säger Arne Berge.

hans.dahlgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".