Malmöoperan får egen huskompositör

Malmö opera- och musikteater anställer Jonas Forssell som huskompositör från nästa sommar. Jonas Forssell får i uppdrag att komponera tre stycken, än så länge hemliga, helaftonsoperor på lika många år.

För skånepubliken är Jonas Forssell känd från barnoperan stadsmusikanterna som operaverkstan satt upp. Annars har han komponerat tre helaftonsuppsättningar till andra uppdragsgivare Hästen och gossen, riket är ditt och trädgården. Idag är han verksam som konstnärlig ledare på Den anden opera i Köpenhamn.

– Det första verket blir traditionell operamusik. Det andra verket kan bli något helt annat. Och det tredje verket, ja då är jag tre år äldre, säger Jonas Forsell.

Den hårt sparande Malmö opera- och musikteater, kommer under de närmaste åren att göra färre uppsättningar per år än historiskt sett. Men att då binda upp sig med tre verk från en kompositör, ser inte operachef Lars Tibell som något risktagande.

– En huskompositör har man ju närmre sig, han blir en del av vardagen i huset. Risken minskar därför att man får fler kopplingspunkter till varandra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista