Polisen ökar antalet utandningsprov

På trafiknykterhetsdagen på torsdagen fick drygt 9000 skånska bilister stanna och blåsa. Av dem så var det 17 stycken som greps för rattfylleri.

Polisen och en rad andra organisationer uppmärksammade igår problemet med rattfylleri. Den 30 september är nämligen trafiknykterhetsdagen. Leif Andersson är trafikpolis på Skånepolisens trafiksektion och han berättar varför man har en sådan dag.

– Det finns många människor som kör omkring påverkade, antingen av droger eller av alkohol, säger Leif Andersson, trafikpolis på Skånepolisens trafiksektion.

Rattfyllan är en av de största dödsorsakerna i trafiken. I 25 procent av alla dödsolyckor har någon av de inblandade förarna druckit. Men om man bara tittar på singelolyckor med dödlig utgång är den siffran 45 procent.

För att komma till rätta med problemet så kör man på vissa ställen i Skåne rattfylleristerna direkt till en läkare där de kan få hjälp.

– Vi har sett att detta fungerar mycket bra, säger Leif Andersson.

Och till nästa år lovar Leif Andersson att man ska jobba hårdare med att få fast rattfylleristerna.

– I Skåne gör vi 165 000 utandningsprov per år. Nästa år ska vi öka det till 200 000, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".