Misslyckad omskolning av journalister

Arbetsförmedlingens satsning på att omskola arbetslösa journalister till läkarsekreterare har inte blivit någon succé. Tolv personer startade kursen, åtta gick ut varav två har fått vikariat. Arbetsmarknaden har försämrats sedan kursen startade.

–Region Skåne införde ett anställningsstopp under förra året för att de behövde spara pengar och detta inträffade under tiden som utbildningen pågick, så förutsättningarna var inte desamma som när vi gick in i projektet, säger Jack Nilsson, arbetsförmedlare i Malmö.

De arbetslösa journalisterna kommer från en miljö där det bästa man kan få är ett kort vikariat. Nu efter läkarsekreterarutbildningen kan de fortfarande bara få korta vikariat. Men Jack Nilsson ser inte det som ett misslyckande.

–Nej, om man tittar på volym och frekvens av jobb så är det betydligt större frekvens av jobb och vikariat inom denna sektorn än inom journalistsektorn. Det här går i vågor, men behovet av läkarsekreterare finns på arbetsmarknaden, säger Jack Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".