1 av 2
Jessica Reslow är äppelvän. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
2 av 2
Äppelträd i Kivik. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio
KIVIK

Äppelindustrin vill locka nya odlare

1:25 min

Det behövs fler svenska äppelodlare. Både industrin och konsumenterna vill ha betydligt fler svenska äpplen än vad som produceras i dag. Därför är föreningen Äpplets Vänner på charmoffensiv och försöker locka fler att odla.

- Vi är inte självförsörjande i Sverige på mer än kanske 17-18 procent när det gäller äpplen, berättar Henrik Stridh som arbetar som fruktkonsulent och trädgårdsmästare.

Det handlade både om att få dagens odlare att odla mer och om att locka nya när föreningen Äpplets vänner samlade branschen i Kivik på fredagen. Efter en lång tid med ständig nedgång av arealen odlade äpplen så sker nu faktiskt en viss ökning.

Bland dem finns Högestad & Christinehof som planerar för 20 hektar ny äppelodling. Vd:n Fredrik Piper berättade att de framförallt var ekonomin men också äppelodlingens starka koppling till Österlen som lockat företaget in på äpplen. Också den småskaliga ekologiska odlaren Lina Norrsell från Linas & Binas vittnade om att äppelodling är lönsamt, inför de potentiella äppelodlarna i publiken.

Bakom föreningen Äpplets vänner finns intressenter från fruktindustrin som Äppelriket, Kiviks musteri och Statens lantbruksuniversitet. Målet för projektet den driver just nu är att få fram fler svenska äpplen.

- Det är allt från kartläggning av odlarna till var det kan tänkas att det potentiella odlarna finns, säger Jessica Reslow som leder projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista