Enkätsvar registreras i tio år

Känsliga uppgifter om vad 50 000 skåningar tycker om sina chefer och vilka alkoholvanor man har kommer att sparas i tio år hos Statistiska Centralbyrån, när Region Skåne gör folkhälsoenkät.

50 000 skåningar ska i dagarna svara på en 28 sidor lång enkät där det finns frågor som handlar om man rökt hasch, köpt svartsprit eller vad man tycker om sina chefer. Svaren ska lagras i tio år och uppgifter om vem som skrivit vad kommer att finnas kvar.

- Jag skummade bara början och missade just den delen. Om jag läst det hade jag nog tänkt mig för lite mera noggrant innan jag svarade, säger Ida Lindberg, från Skurup som är en av dem som svarat på enkäten.

Den enkät Ida Lindberg besvarat är på 28 sidor och det hon missade var den information som fanns under rubriken ”Alla identitetsuppgifter kommer att avlägsnas”. Där kan man nämligen läsa att en nyckel som kan koppla den svarandes namn med enkätens löpnummer kommer att sparas.

Anledningen till att man vill spara denna nyckel är man även i framtiden vill kunna samköra enkätsvaren med uppgifter från andra register. Resultaten ska ligga till grund för det framtida folkhälsoarbetet i Skåne. Eftersom det är frivilligt att svara på enkäten så behövs det inget tillstånd för att samla in och lagra svaren, bara man ger en korrekt information om hur uppgifterna kommer att behandlas.

Region Skånes sjukvårdsledning tycker att man följt alla regler och Kent Karlsson som är strateg på Hälso- och sjukvårdsledningen tycker inte att det finns någon risk att uppgifter om enskilda personer kommer att läcka ut eller användas av myndigheterna.

- Jag tycker det känns tryggt eftersom vi har ett avtal med SCB om att inte släppa ut uppgifterna på något otillbörligt sätt, säger Kent Karlsson, strateg på Region Skånes Hälso- och sjukvårdsledning.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".