Hemtjänsten i Malmö IT-ansluten

Snart påbörjas det omtalade försöket där man ska använda sig av IT-teknik inom hemtjänsten i Malmö. Med hjälp av mobiltelefoner är det tänkt att de anställdas arbete ska effektiviseras. Försöket med mobiltelefonerna kommer att starta i mitten av oktober och pågå i ett år för att sedan utvärderas.

25 anställda inom hemtjänsten i Västra innerstaden i Malmö ska utrustas med varsin mobiltelefon. Med de här telefonerna så kan man mata in uppgifter om vad det är man gör. Man skriver helt enkelt in hur mycket tid man lägger på transporter, omvårdnad, planering och så vidare. På så vis kan man utvärdera hur personalen mer effektivt ska kunna använda sin tid. 

– Idag har vi inget system för att kartlägga hur man använder sin tid. Det finns endast scheman av den planerade tiden, men det handlar ju inte om den faktiska tidsåtgången, säger Moniqa Hammarström Martinovic, enhetschef i Västra innerstaden i Malmö.

Det här projektet fick hård kritik i somras då det talades om att använda GPS övervakning av personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".