Barsebäcks andra reaktor stängs 2005

Den andra kärnkraftsreaktorn i Barsebäck ska stängas under nästa år. Det sa näringsminister Leif Pagrotsky på en presskonferens som han höll tillsammans med vänsterpartiet och centern.

Bakgrunden är att försöken att komma överens med kraftbolagen om en frivillig avveckling av den svenska kärnkraften nu ges upp.

- Barsebäck 2 stängs under 2005, förberedelserna för detta inleds omedelbart, säger näringslivsminister Leif Pagrotsky.

I två år har staten försökt komma överens med kraftbolagen om en frivillig avveckling av kärnkraften, som man gjort i Tyskland. Men det har inte gått. Viljan har saknats, säger statens förhandlare Bo Bylund:

- Avståndet i vissa förhandlingsfrågor har varit för stort, säger han.

Istället tänker man nu gå lagvägen, alltså att avveckla Barsebäck 2 och de andra kärnkraftverken, och sedan ge dem ekonomisk kompensation.

- Regeringen kan successivt stänga kärnkraftverken, och om det görs innan de är 40 år så har ägarna rätt till en viss ersättning. Det kan bli en begränsad kostnad för samhället, säger Bo Bylund.

På Barsebäcksverket säger platschefen Leif Öst att beskedet idag från näringsministern är olyckligt för landets elförsörjning. Och att mycket tyder på att det nu blir en total stängning, även om ännu inga beslut är fattade.

- Det finns en politisk majoritet och vilja att stoppa Barsebäck 2, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".