Dagstidningar antar tabloidformat

Tidningarna tar allt mindre plats på skåningarnas frukostbord. Den här veckan har Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och Dagens Nyheter gått över till ett mindre format. Och inom några år kommer resten också att gå över till kvällstidningsformat.

Eskil Jönsson är chefredaktör på Helsingborgs Dagblad.

– Inom två år så är jag övertygad om att också Helsingborgs Dagblad och NST har gått över till tabloidformat, bland annat för att svara på kraven från yngre lösare, säger han.

Den ansvarige utgivaren på Kristianstadsbladet, Peter Melin, vill också införa det tabloidformatet. Efter investeringar i tryckeriet blir det tabloid någon gång nästa år.

Fördelen med tabloid är att tidningen blir lättare att handskas med, nackdelen är att annonserna lätt tränger ut artiklarna. Enligt Eskil Jönsson på HD/NST så måste man göra en mindre tidning:

– Vi måste göra en tidning med färre och kortare artiklar. Men läsaren ska inte uppleva att de får mindre att läsa till samma kostnad. Så det är en svår uppgift, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".