Turning torso är inte till salu

Sedan årsskiftet har HSB Malmö sålt 29 fastigheter, kvar har de 37. I dag presenterades delårsrapporten. Det dyra Turning torsoprojektet plus framtida satsningar är några av skälen till försäljningarna.

Greg Dingizian, HSB Malmös vd, motiverar försäljningarna så här.

- Det var nödvändigt för att skaffa den likviditet, för att trygga de åtaganden vi har, och skaffa en stark finansiell bas för att återskapa förtroendet för HSB hos Malmö hos våra medlemmar, säger han.

Försäljningarna gav 1,4 miljarder och har frigjort likviditet på 900 miljoner. De har skrivit ner Turning torso med 450 miljoner och redovisar ett resultat före skatt på 184 miljoner.

Pengarna som nu frigjorts ska bland annat användas till att bygga 1000 nya lägenheter på fem år. Det är en stor satsning, minst två tredjedelar ska vara hyresrätter och främst för människor med normala inkomster.

Enligt Greg Dingizian så har flera investerare anmält intresse av att köpa Turning torso till ett pris på över en miljard. Men fastigheten är inte till salu.

- Jag tycker inte att man ska fundera i de banorna förrän huset är färdigbyggt och allt är uthyrt. Om man har sådana planer så ska det ske när huset är värt som mest, och det är det inte nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".