Foto: Hans Dahlgren 2004

Spriten splittrar Kristdemokraterna

Idag presenterade de olika borgerliga partierna sina alternativ till regeringens budget. Kristdemokraterna vill bland annat sänka införselkvoterna för alkoholprodukter till den nivå som det var tidigare. Men riksdagsmannen Kenneth Lantz från Helsingborg går emot sitt eget parti i den frågan.

– Jag tror då att smugglingen ökar istället, jag har försökt uppmärksamma folk i riksdagen om förhållandena i Helsingborg och Malmö, säger han.

Alkoholfrågan är en fråga som man inom kristdemokraterna inte är helt eniga i. Att återigen begränsa införseln till de nivåer de hade tidigare tror inte Kenneth Lantz är den rätta vägen, även om hans parti tycks tro det. Istället vill han, precis som regeringens utredare, socialdemokraten Kent Härstedt, härom veckan föreslog, sänka alkoholskatten för att Systembolaget ska kunna konkurrera med privatinförseln.

– Vi kommer att se en ännu större flod av alkoholhaltiga produkter om vi ligger kvar på den här höga skattenivån, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".