Vaccin mot typ 1-diabetes inom 20 år

1200 skånska barn ska delta i Teddy, en rekordstor internationell studie om diabetes. Omfattningen av Teddystudien gör att den svenska gruppen hoppas på ett vaccin eller förebyggande behandligt av typ 1-diabetes inom 20 år.

Målet är att hitta orsaken till och ett botemedel mot typ 1-diabetes, som är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Totalt deltar sex kliniska centra i världen.

I Sverige drabbas 2 barn om dagen diabetes, men fortfarande vet man inte exakt vad som utlöser sjukdomen. Arv är en nödvändig faktor, men även andra faktorer som virus, kost och stress spelar in.

I en tidigare studie, Dipis, förvånades Åke Lernmark av att väldigt små barn bar på riskfaktorer eller redan hade utvecklat diabetes.

Slutsatsen blev att i den nya studien som nu startar, Teddy, måste barn som ligger i riskzonen följas redan från födsel.

Samma studie ska genomföras av tre kliniska center i Europa och tre i USA. Totalt följs 7200 högriskbarn var tredje månad och kost, hälsa och miljö dokumenteras noga. I Sverige ska man ta vattenprover i vissa områden. Allt för att forskarna ska kunna ringa in exakt vad som utlöser sjukdomen, och hur man ska förhindra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista