Oviss framtid för Öresund direkt

Informationscentret Öresund direkt har blivit en succé. Varje år vänder sig alltfler danskar och svenskar dit för att ta reda på vilka regler som gäller på andra sidan sundet, men trots att projektet varit framgångsrikt hotas det av nedläggning.

Öresund direkt är en informationscentral, vars mål är att underlätta integrationen i Öresundsregionen. Man ska göra det lättare för både danskar och svenskar att arbeta och leva på andra sidan sundet.

–De vanligaste frågorna vi får är sådana som gäller dansk arbetsrätt, till exempel löner, semester och så vidare, säger Klas Hellstrand som är samordnare på Malmökontoret.

Projektet har än så länge varit lyckat. Sedan kontoret startade år 2000 så har antalet personer som sökt hjälp ökat för varje år. Ifjol var den siffran nästan 16 700 och i år väntas det bli ännu fler, men ändå lever Öresund direkt i riskzonen.

Projektet finansieras till 50 procent av UD, och på UD vet man ännu inte om man kommer att kunna bidra med mer pengar. Det vet man först när årets budget klubbats i riksdagen.

–Det är den osäkerheten vi lever med nu, säger Klas Hellstrand.

Vad händer om ni inte får några pengar av UD?

Då blir det svårt att driva den här verksamheten. I så fall får de andra myndigheterna som är med och finansiera betala mer, men vi hoppas också kunna få in nya aktörer som kan hjälpa oss med finansieringen, säger Klas Hellstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".