Dubbeldiagnosmottagning öppnas

En dubbeldiagnosmottagning, det vill säga en mottagning som skall hjälpa människor som har både har psykiska problem och dessutom är fast i ett missbruk, har startats i Malmö.

– Tidigare var det svårt för den här patientgruppen att få vård, men nu hoppas vi kunna nå dem, säger Annika Håkansson som är enhetschef för den nya dubbeldiagnosmottagningen.

Människor med dubbeldiagnos hamnar tyvärr ofta mellan stolarna.

– Psykvården säger att de har missbrukarproblem och att de ska vända sig till missbrukarvården när de kommer till missbrukarvården, så säger de att de har psykiska problem och ska vända sig till psykvården. Ofta slutar det med att de inte får någon hjälp alls,

De här en diagnos som är vanlig bland hemlösa. Hela 67 procent av de hemlösa i Malmö lider av så kallad dubbeldiagnos. För att få dessa människor att komma till mottagningen så har man inlett ett samarbete med Stadsmissionen i Malmö.

– Vi är jätteglada för att Dubbeldiagnosmottagningen har kommit igång. Nu kan vi slussa våra patienter dit så att de får hjälp, säger Karin Eskilsson som är verksamhetschef på Stadsmissionshälsan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".