Mer pengar till ESS

Trots osäkerheten kring den gigantiska provningsanläggningen ESS i Lund, så fortsätter kommunen, universitetet och regionen satsa nya pengar i projektet.

På torsdagen tar Lunds kommunstyrelse beslut om att satsa 225 000 kronor till i kampanjen för att få partikelforskningsanläggningen ESS till Lund. Lika mycket ställer Lunds Universitet och Region Skåne upp med.

ESS tar en kvadratkilometer mark i anspråk och ger omkring 500 personer jobb. Får Lund anläggningen blir Öresundsregion världsledande inom forskning och vetenskap, enligt en utredning.

Men Skåne har tuff konkurrens från framförallt Storbritannien, och frågan är vad kommunen, universitetet och regionen kommer att få för de sex och en halv miljoner kronor som de satsat hittills.

De båda stödpartierna till Socialdemokraterna i Lund, Vänsterparitet och Miljöpartiet blir allt mer tveksamma till kommunens engagemang.

– Frågan är om det ligger inom det kommunala området att lägga pengar på sådant, säger Mats Olsson, vänsterpartist och vise ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag hade mycket hellre sett en bodelning där kommunen visar upp sig som en attraktiv etableringsort, men står utanför själva ägandet i de verksamheter som ska etableras, säger Olsson.

Torbjörn Esping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".