Malmöoperan på konkursens rand

Om Malmö opera och musikteater försätts i konkurs kommer det få konsekvenser för hela kulturkoncernen. Frågan om Malmö stad ska gå in med en kapitaltäckningsgaranti på 40 miljoner till operan kommer att avgöras i fullmäktige. Men att majoritetsfrågan är högst osäker framgick vid gårdagens kommunstyrelsemöte.

Vid gårdagens kommunstyrelsemöte ville socialdemokraterna att ärendet skulle bordläggas och yrkade i andra hand att avslå förslaget att skjuta till pengar till operan. Oppositionen drev dock igenom att föra upp frågan till fullmäktige.

Om det blir ett nej i fullmäktige tvingas operan med 215 anställda i konkurs. Det skulle omedelbart även dra med sig moderbolaget Kulturkoncernen AB. Operan har nämligen skulder på 17 miljoner till moderbolaget, som bara har ett aktiekapital på 1,4 miljoner.

Men även de andra bolagen i koncernen skulle påverkas, främst Malmö dramatiska teater och Skånes dansteater. Operans verkstäder servar nämligen även de andra bolagen. Enkelt uttryckt: Malmö dramatiska teater skulle riskera att stå utan scenografier till sina uppsättningar. Dessutom delar bolagen till viss del även vaktmästeri och biljettförsäljning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".