Maglarps kyrka rivs eller renoveras

Kommunledningen i Trelleborg ger nu sitt stöd till Länsstyrelsen i kampen om Maglarps nya kyrka. Länsstyrelsen vill bevara kyrkan, medan församlingen vill riva den, eftersom man inte har råd att renovera. Kommunalrådet Egil Ahl tycker att kyrkan ska vara kvar.

Ärendet med Maglarps nya kyrka är unikt i landet, och ligger nu hos regeringsrätten för avgörande och har pågått under flera år. Länsstyrelsen som vill bevara kyrkan av kulturminneskäl hänvisar i sin senaste skrivelse till att kommunledningen i Trelleborg ser det som en självklarhet att kyrkan blir kvar, eftersom uppåt 800 nya bostäder planeras i området inom de närmaste tio åren.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Egil Ahl i Trelleborg bekräftar att man diskuterat saken med länsstyrelsen tidigare i höst, och menar att kyrkan behövs även om det finns en annan kyrka i närheten, som församlingen valt att satsa på. Däremot vill Egil Ahl inte tala om detta i radio, med motiveringen att det inte är en kommunal angelägenhet.

Han säger dock på telefon att han unnar länsstyrelsen att använda kommunen som slagträ, men att kommunen inte kommer att gå in med några pengar för att bevara kyrkan

Svenska kyrkan i Uppsala som nu driver ärendet lät tidigare göra en kostnadsberäkning för renoveringsarbetet, för att visa på att det skulle bli väldigt dyrt, 31 miljoner kronor. Men den siffran tycker länsstyrelsen är konstig och ifrågasätter den starkt.

Man hänvisar i sitt senaste yttrande till tidigare utredningar som visat på betydligt lägre kostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".