Turning torso firar med taklagsfest

HSB räknar med att kostnaden för Turning torsoprojektet blir 1,6 miljarder. Men ikväll är det taklagsfest för näringslivet och på söndag för allmänheten.

- Det är en kombinationsfest,  vi firar att vi nått full höjd med Torson torso,  och så brukar HSB ha bostadsrättsföreningsträff varje år, och det råkar nu sammanfalla, säger Pia Sandin som är marknadschef på HSB i Malmö.

Bygget av Skyskrapan i Malmö har kantats av skandaler. Torson skulle ha kostat 900 miljoner kronor, men gång på gång har den summan vuxit och nu räknar man på HSB med att slutnotan kommer at hamna på ungefär 1,6 miljarder kronor. Och då har de inte räknat med kostanden för det hus med serviceanläggningar som också ska byggas.

Det här ledde till att HSB: s förra vd, Johnny Örbeck, som var ansvarig för Turning torsoprojektet, sparkades i maj i år.

Det var från början tänkt att lägenheterna i Torson skulle vara bostadsrätter, men eftersom intresset var så lågt tvingades HSB omvandla dem till hyresrätter istället. Men det är inte vem som helst som kommer att kunna njuta av Malmös bästa utsikt för även om hyresnivån inte är satt än diskuteras en kostnad på cirka 15 000 kronor i månaden för en trea.

Men trots det dyra bygget så visade HSB: s delårsrapport som presenterades i tisdags faktiskt på vinst. Men den vinsten kommer ifrån nerskrivningar av Torson och massiva utförsäljningar av andra fastigheter.

Hur mycket de två festerna som nu ska hållas, en ikväll för näringslivet och en på söndag för allmänheten, kommer att kosta vill Pia Sandin inte avslöja, men hon tror inte att det sticker i ögonen på allmänheten att man efter alla förlustaffärer nu lägger hundratusentalskronor på fester.

- HSB har pengar åsidosatta till marknadsaktiviteter, och det här är en av dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".