Nya tider för gammalt hamnområde

I Västra hamnen i Malmö jobbar nu fler än på Kockums tid. De gamla industrierna byts ut mot kunskapsföretag. Och de blir allt fler. Idag togs det första spadtaget för den nya kontorsbyggnaden Koggen.

I Västra hamnen i Malmö, precis intill Kockums huvudkontor vid Stora Varvsgatan, ska det nya kontorshuset ligga. Hamnen i Malmö håller nu på att förvandlas från industri till IT. Traditionella företag ger nu plats för nya. Björn Bergman är näringslivsdirektör i Malmö:

– Det är fantastisk utveckling. Vi har sett den en lång tid nu. Vi är på väg mot ett kunskapsintensivt företagande i Malmö. Och den här etableringen är ett bevis på det. Det är framtiden vi ser här, säger han.

Och det blir fler företag i Västra hamnen:

– Detta är första etappen i NCC: s projekt, det är på 5000 kvadrat, nu planerar de för nästa på 8000 kvadrat, fortsätter han.

I september nästa år flyttar IT-företaget Atos Origin in i lokalerna. Företaget, som finns i hela Europa, stod bland annat för alla IT-lösningar på OS i Aten i somras. De har kontor i Malmö, men nu utvidgar de:

– Det blir nog 50 - 60 man extra i första omgången. Och så beror det på hur affärerna går, hur mycket uppdrag vi får lokalt i Malmö, säger vd: n Jörgen Rasmussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista