Strömmen tillbaka i Ystad

Under tre timmar på torsdagen var hela Ystad strömlöst. 15 000 abonnenter blev utan ström efter en kortslutning i en luftburen kabel. Vid 14-tiden var strömmen tillbaka.
Kortslutningen inträffade då Sydkraft arbetade med en annan kabel precis i närheten av den luftburna kabeln. Strax efter 10.30 på förmiddagen blev hela Ystad, 15 000 abonnenter, utan ström. Efter bara ett par sekunder så gick reservaggregatet på Ystad lasarett igång. - Vi kommer nu att analysera hur det här kunde hända. Vad vi hittills kan säga så har det reparationsarbete som pågick på en annan kabel och som orsakade kortslutningen utförts på det sätt som det ska göra, säger Thomas Thorkelsson på Sydkraft. Det var inte bara strömmen som försvann från Ystad. Under flera timmar kunde befolkningen inte heller lyssna på radion. - Självklart är det inte acceptabelt. Det här är någonting som inte får passerar. Jag kommer att ta upp problemet med Sveriges Radios ledning och via dem få till stånd en lösning bättre än idag, säger Sven Linderoth, kanalchef på Sveriges Radio Malmö. Ska man inte kunna lita på Sveriges Radio i krissituationer? - Jo, det är ju det som Sveriges Radio säger att man ska göra. Uppenbarligen håller inte det. Vi kan inte leva upp till det. Den här situationen är helt oacceptabel, säger Sven Linderoth. - Orsaken till att det är som det är en ekonomiskt fråga. Det finns ingen reservkraft, Sveriges Radio litar på andra sändare som finns. Men det har ju nu visat sig inte hålla. Vid tvåtiden på eftermiddagen släpptes strömmen på igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista