Trots striktare regler fortfarande många skulder till tandläkaren

Närmare 2 000 personer i Skåne har obetalda skulder till Folktandvården som gått vidare till inkasso. Det sker trots att Folktandvården har som policy att kräva kontant betalning vid behandling.

– Har man absolut inte möjlighet att skaffa fram pengar för sin vård är vi tvungna att till sist ge vården i alla fall. Vi försöker undvika det i det längsta, vi vill att man skall betala för sig, säger Göran Olavi, tillförordnad tandvårdschef, Folktandvården i Skåne.

Antalet minskar
Sedan Folktandvården blev striktare med att kräva kontant betalning vid behandling har antalet skulder som gått till inkasso minskat. Men fortfarande finns det alltså nästan 2 000 personer som har skulder till Folktandvården. De har blivit behandlade mellan januari och maj i år.

Ger fortfarande vård
Totalt rör det sig om knappt 1,7 miljoner kronor i skulder till Folktandvården. Men tillförordnade tandvårdschefen för folktandvården i Skåne Göran Olavi tror inte att folktandvården kommer att sluta med akuta behandlingar utan kontant betalning.

– Vi har ett sista hands ansvar, vi är samhällets sista resurs när man får den här typen av problem som måste åtgärdas. Jag tror inte att vi absolut kommer vägra om man inte har pengar i handen när man kommer, säger Göran Olavi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".