Ovissa ägarförhållanden för wellpappfabriken i Eslöv

Ovissheten om framtiden sprider sig nu bland de 300 anställda på Wellpappfabriken i Eslöv. Fabrikens holländska ägare, Kappa har bjudits ut på auktion av de två engelska finansbolag som äger förpackningskoncernen.

De fackliga företrädarna i Eslöv vill inte säga någonting eftersom de inte har någon information alls, mer än rykten. Men en av dem tycker att det vore bra om något företag i branschen gick in som ägare. Närmast då ligger de stora börsnoterade skogsindustrierna SCA eller Stora Enso men det är osäkert om de är med och bjuder på wellpappfabriken i Eslöv.

Ägarna till fabriken som från starten var dubbelt så stor har skiftat genom åren. Under 1980-talet var det helstatliga Assi, som senare blev börsnoterat och efter fusion med Domänverkets industribolag tog namnet AssiDomän.

När AssiDomän slaktades hamnade wellpappfabriken hos holländska Kappa som idag ägs av två brittiska finansbolag. De nya ägarna hittade en ny produkt i fabriken i Eslöv hittat en ny produkt, plastpåsar för bag-in-box, alltså storförpackningar av vin. Drygt tio procent av dom kollektivanställda i fabriken i Eslöv arbetar nu med den nya produkten.

Totalt har Kappa 90 wellpappfabriker i Europa med 16 000 anställda. Kappa äger dessutom pappersbruk i Piteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".