Skåne

Länsstyrelsen sneglar oroat norrut

1:18 min

Vårt viktigaste livsmedel dricksvattnet hotas alltmer. Nu måste kommunerna sätta fart med inventering och att få fram nya skyddsföreskrifter, det skriver länsstyrelsen i ett brev riktat till alla skånska kommuner.

Det är varningsklockorna med cryptosporidium i Östersund och Skellefteås vattentäkter som ger återklang i hela landet. Senast om ett år ska kommunerna ha åtgärdsprogrammen klara, och det gäller att sätta fart nu enligt länsstyrelsen.

- Långtifrån alla dricksvattenreservoarer i Skåne är skyddade, och i de fall det finns skydd är föreskrifterna i vissa fall flera deccenier gamla och fungerar inte längre, säger Karin Sjöstrand på länsstyrelsens miljöavdelning.

Viktigt säkra försörjningen
Åtgärderna som förs fram i vattendirektivet är tvingande för kommunerna men oavsett det menar länsstyrelsen att det är mycket angeläget att kommunerna säkrar dricksvattenförsörjningen för flera generationer framåt.

Hoten kommer från petroleumprodukter och miljöfarliga verksamheter och föreskrifterna ska se till att lantbrukets bekämpningsmedel inte hamnar i grundvattnet eller att till exempel grustäkter förändrar de underjordiska flödena.

Senast i slutet av februari ska alla kommuner ha redovisat hur man ska göra och vilken tidsplan som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista