Helsingborg

85 miljoner för hjälp med datorer

1:29 min

IT-konsulter är en stor del av Helsingborgs stads kostnader för konsulter. Nästan 85 miljoner kronor har de kostat under de fyra och ett halvt år som granskats. Komplicerade system som kräver speciell kompetens att bygga och underhålla gör att kommunen måste ta in konsulter när den egna personalen inte kan göra arbetsuppgifterna.

Konsulter tas också in när arbetsbelastningen plötsligt blir hög. Som till exempel när datorer skulle delas ut till elever och lärare i skolorna.

– Till skolornas terminsstart 2010 så levererade vi 5000 datorer och för att klara av det så anlitade vi utsättningshjälp och lite hjälp för att forma om och anpassa vår plattform så vi kunde ta emot så många extra datorer, säger Ann Heino som är it-driftschef i Helsingborg.

3,5 miljoner kronor blev kostanden för de konsulter som körde ut datorer och jobbade med att bygga om IT-plattformen. Det här var en mindre vanlig konsultutgift.  Det är främst för att utveckla, bygga upp och ibland underhålla olika IT-system som konsulter används. Och att köpa tjänster är ett måste för den egna personalen klarar inte alla nya uppgifter som skall lösas.

– Det är en så skiftande kompets som krävs. Vi driver otroligt många system och det är en ständig utveckling av tekniken och då krävs en spetskompetens som vi bara utnyttjar väldigt få gånger, säger Ann Heino.

Behovet och kostnaderna för IT-konsulter ökar stadigt men att utbilda den egna personalen för att klara de uppgifter som konsulterna löser är inte en realistisk möjlighet menar Ann Heino.

– Det händer så mycket i den branschen att vi inte har en möjlighet att utbilda vår egen personal, säger hon.