Foto Madeleine Fritsch

Färre älgar får skjutas i år

Idag, måndag, börjar älgjakten, och de skånska jägarna har fått tillstånd att skjuta färre älgar denna säsong än tidigare år. Men det här betyder inte att älgstammen minskar, utan det handlar snarare om att de så kallade älgskötselområdena blivit större.

På länsstyrelsens förvaltningsjuridiska funktion bestäms det hur många älgar som får fällas vid årets älgjakt. Att länssstyrelsen i år tillåter jakt på allt färre älgar beror på att antalet registrerade så kallade A-licensområden minskar i antal.

Och det är länsstyrelsen som efter samråd med viltvårdsnämnden varje år beslutar om hur många älgar som får fällas på de områdena. Istället för A-områdena bildas större älgskötselområden och dom bestämmer själva hur mycket som får jagas där. Att länsstyrelsen tillåter att färre älgar fälls i år än tidigare år betyder alltså inte automatiskt att älgstammen minskar.

– Det kan vara så att jägare och markägare av viltvårdsskäl är återhållsamma, säger Eva-Britt Nilsson på länsstyrelsens förvaltningsjuridiska funktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".