Skåne

Kapad identitet dubbelt besvärlig

1:27 min

Att privatpersoner får sina identiteter kapade fortsätter att vara ett stort problem i Skåne. Bara i Malmö är det just nu 271 personer som tvingats spärra sina personuppgifter efter att bedragare använt deras namn för att handla på kredit eller ta lån.

– När man får identiteten kapad så kan någon köpa varor i ditt namn med ditt kreditkort, säger Patrik Attemark, vd för kreditupplysningsföretaget Soliditet.

Totalt är det 641 skåningar som enligt kreditupplysningsföretaget Soliditet bett om att få sina kreditmöjligheter spärrade. Det är 42 procent fler än under förra året. Av dem som anmäler att de fått sin identitet kapad bor flest i Malmö, men också i Lund Helsingborg och Vellinge har Soliditet kunnat se en stor ökning.

Att spärra sina kreditmöjligheter hindrar visserligen brottslingen från att orsaka mer skada, men innebär samtidigt stora problem för den som fått sin identitet kapad.

– Tyvärr så är det dubbel olägenhet. Först blir man utsatt för bedrägeri, men får även själv svårt att låna på kreditmarknaden, säger Patrik Attemark, vd för Soliditet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista