Skåne

Läkare får vänta länge

1:36 min

Många läkare som gjort delar av sin utbildning utomlands får vänta länge på att bli godkända som specialister av Socialstyrelsen och många läkare har nu anmält myndigheten till Justitieombudsmannen.

– Vi åkte till Rumänien för att hämta alla intyg på allt jag gjort, sen skickade jag ansökan efter att handläggaren och klinikens chef gått igenom allt och trott att allt var som det skulle, Sorin Jumatate som jobbar på ortopedavdelningen i Kristianstad.

Sorin Jumatate visar ett tjockt häfte med instruktioner från socialstyrelsen på vad som ska vara med i ansökan. Han förklarar att han noga kontrollerat att allt var med redan första gången han skickat in papperna. Men det tog fem månader innan Socialstyrelsen började kolla på ansökan. Efter sju månader fick han ett svar om att han behövde skicka in kompletteringar.

– Det var inga kompletteringar egentligen, det var frågor om vilka det var som hade skrivit under mina papper i Rumänien, trots att jag hade skickat med telefonnummer så dom kunde kontakta handläggaren, säger han.

Enligt Socialstyrelsen beror den långa väntetiden på nya regler som gör att kontrollen av läkarnas utbildning är hårdare nu. Det tycker Sorin Jumatate är bra, men han förstår fortfarande inte varför det tog så lång tid innan Socialstyrelsen började titta på hans ansökan.

Enligt Pernilla Ek som är enhetschef på Socialstyrelsen handlar det om personalbrist.

– Det som vi inte hade planerat för var att det skulle komma en sån stor mängd av ansökningar från personer som gjort hela eller delar av sin utbildning utomlands, säger hon.