Ven

Lite vatten på Ven till april

Det är än så länge inget stort problem, men Venborna uppmanas att spara på vattnet för att de vinterboende ska slippa tryckfall. 

Egentligen skulle det inte ha varit något problem alls, för i våras lade man ut nya vattenledningar på sjöbotten, ett jobb som kostade omkring 14n miljoner kronor.  Men något gick snett.

Någon gång i somras skulle vattnet från nya ledningar ha kopplats på, Men då gick företaget Fog Marine Group, som skulle lägga ut ledningen, i konkurs. Sedan gick tiden och först nu i december tar man in nya anbud på det resterande jobbet som egentligen bara tar fem till sex arbetsdagar, men som bara kan göras när vattenströmmarna är gynnsamma.

Först i april räknar Faik Rrecai som är projektledare för bygget att nya venvattnet kan släppas på.

Tills dess får venborna förlita sig på en av de två gamla vattenledningarna som fortfarande är hel om inte Landskrona kommun bestämmer sig för att för att laga dublettledningen som slets av på 45 meters djup i stormen. 

Men det är bara några hundra invånare på Ven nu på vintern, medan ön på sommaren har 3 000 invånare och det är då det går åt vatten i mängder.