Helsingborg

Facket kritiskt till stora konsultintag

1:12 min

Kommunens egen kompetens när det gäller att bygga gator och vägar skulle kunna bli bättre om man i stället för att anlita konsulter anställde personal. Det tror man på Saco i Helsingborg.

Men stadsbyggnadsdirektören Agneta Hammer menar istället att konsulter tillför kompetens.

– Konsulter tar med sig det som finns i tiden och i omvärlden. Och det här är ju ett område som hela tiden utvecklas i Sverige och på andra ställen, menar stadsbyggnadsdirektören Agneta Hammer.

Under perioden mellan 2007 och fram till i somras har Helsingborgs stad anlitat konsulter för olika byggen av gator och vägar till ett belopp av nästan 63 miljoner kronor.

Staden har valt att satsa på att bygga upp en basorganisation där man satsar på att bli duktiga projektledare och beställare av konsultjobb. Det är en bra och kostnadseffektiv lösning som dessutom tillför kompets från de konsulter som man jobbar med menar man på stadsbyggnadsförvaltningen. Men från fackföreningarna är man tveksam till det.

Om man i stället anställer mer personal och minskat på konsultanvändandet så skulle den egna kompetensen kunna höjas tror de.

– Det jag tror man kan vinna på att man sitter på kompetensen i organisationen och kan utveckla den och på så sätt blir en bättre beställare av externa tjänster, säger Evert Blohmé på SACO i Helsingborg. 

Tidigare rapportering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista