Lund/Bryssel

Lång väntan på EU-plats

1:43 min

Igår gjorde den före detta Lundastudenten Amelia Andersdotter sin första dag som EU-parlamentariker. Trög EU-byråkrati har tvingat den unga piratpartisten att vänta en halv mandatperiod på den parlamentsplats som väljarna gav henne för två och ett halvt år sedan.

Men sent igår eftermiddag hälsades hon välkommen av EU-parlamentets talman.

24-åriga Amelia Andersdotter är nu den yngsta politikern i EU-parlamentet. Hon tillhör Piratpartiet som fick internationellt genomslag i juni 2009.

Vid valet då kom partiet från ingenstans och lyckades vinna två svenska platser i EU-parlamentet. Men Amelia Andersdotter har alltså tvingats vänta länge på sin plats, vilket beror på att flera av EU:s medlemsländer har segat rejält med att formellt godkänna utvidgningen av EU-parlamentet; från 736 ledamöter till 754.

Amelia Andersdotter har tidigare sagt att "det känns kasst" att hon har blivit snuvad på halva sin mandatperiod, men medan hon har väntat har hon bland studerat nya språk; nederländska och rumänska.

– Jag har åkt runt i världen och representerat Piratparitet på olika ställen, jag har gjort ganska många utredningar av europeisk politik, senaste månaden har jag varit i Rumänien.

Du är den yngasta paralmentarikern här inne, hur ska du undvika att få bokstavliga eller bildliga klappar på huvudet, där de menar att ”det där förstår du inte flicka lilla”.

- Jag utgår från att mina kollegor inte beter sig så.