Personal hotas av asylsökande

Klimatet på Migrationsverkets förvar i Malmö har hårdnat och idag togs den personal som i helgen misshandlades av några asylsökande om hand.

- De mår inte särskilt bra, de är arbetsbefriade för tillfället. Och de väntar på att som grupp få träffa en psykolog, säger Ewa Zimmerman som är enhetschef på förvaret i Malmö

På bara några år har stämningen på Migrationsverkets försvar i Malmö, där personer som inte får stanna i Sverige sitter och väntar på avvisning, ändrats radikalt. Hot och våldsamheter har ökat och personalen mår inte bra.

- Vi har andra grupper som söker asyl idag än tidigare. De har ofta inte reella asylskäl. De kommer hit av andra anledningar, säger Eva Zimmerman.

När de inte får stanna så uppstår oro och problem. Efter helgens incident där en anställd misshandlades i samband med att två personer rymde från förvaret menar Eva Zimmerman att det måste till en förändring, situationen idag är ohållbar.

- Vi kanske fördela personerna på olika ställen än vad vi gör idag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista