Skåne

Besparingar orsakar platsbrist på Sus

1:46 min

Läget på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund har varit mycket ansträngt den senaste veckan, trots att varken halka eller säsongsinfluensan slagit till på riktigt än. Besparingar har bidragit till situationen.

– Vi har väl kunnat förutsäga att det skulle kunna bli problem i år, därför att vi av ekonomiska skäl har varit tvungna att reducera platsantalet med ungefär 50 vårdplatser under hösten. Det har gått förvånansvärt bra fram tills nu, säger Jesper Persson, chefläkare på Skånes universitetssjukhus.

Normalt sett brukar det alltid vara ansträngt vid jul och framför allt efter, men i år har alltså toppen kommit tidigare. Vinterkräksjukan har börjat komma igång, och det i kombination med 50 färre vårdplatser på grund av besparingarna har alltså bidragit till ett akut läge.

Förra veckan fick alla planerade, icke-akuta operationer ställas in under en dag i Lund. Sammanlagt handlade det om ett femtontal operationer. Värst var läget annars i Malmö i går kväll.

– I Malmö hade vi på kvällen 118 patienter som sökte på akutmottagningen, och det är nog nästan en rekordsiffra. Det är väldigt mycket patienter bara på en kväll, säger Jesper Persson.

Fortfarande gäller så kallat stabsläge med förhöjd beredskap, och sjukhuset i Malmö hade i förmiddags 30 överbeläggningar. Även i Lund och på de andra sjukhusen i Skåne är läget ansträngt. För att Skånes universitetssjukhus ska klara ett ännu större tryck, när säsongsinfluensan är i full gång och när det blir halt med arm- och benbrott som följd, finns nu en reservplan.

– Det är så att vi stänger ner rätt många avdelningar under julen, som då inte bedriver planerad vård, och då har vi en plan att kunna öppna upp stängda avdelningar om trycket blir för stort, säger Jesper Persson.

Vårdplatsbrist trots åtgärder

Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Foto: Petra Haupt/SR

#text=4229208# i Skåne har förvärrats i höst jämfört med förra hösten, trots krav på motsatsen från Socialstyrelsen.

Mer om platsbristen:

Petra Haupt

petra.haupt@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.