Lund funderar på spårvagnstrafik

Redan om tio år kan Lund ha en egen spårvagnlinje. Lunds kommun och Region Skåne har kommit överens om att genomföra en förstudie om den nya spårvägen som ska ersätta bussarna på Lundalänken.

– Utredningen ska pröva om det är realistiskt att höja standarden på kollektivtrafiken med en stadsspårväg, en lightrail, säger Anders Tingvar, stadsbyggnadsdirektör i Lund.

Klar om tio år
Tanken är att spårvägen ska ha sträckningen Staffanstorp, Lunds central, Lasarettet, Tekniska högskolan, Brunnshög och Dalby. Anders Tingvar vill att spårvägen ska vara klar samtidigt som Simrishamnbanan når Dalby 2014.

– Jag väljer gärna det som målsättning tills någon annan säger att jag har fel, säger han.

Tyskt system
I Karlsruhe i Tyskland har Lunds kommun studerat ett system där spårvagnarna ska kunna gå både på räls i gatan och på den vanliga järnvägen. Ett sådant system skulle kunna göra att lundaborna i framtiden kan ta spårvagnen till både jobbet i Malmö och stranden i Lomma.

– Det vore spännande om vi kunde få ett sådant system här i trakterna kring Malmö, Lund, Staffanstorp och Lomma där jag tror att det här systemet på sikt skulle kunna fylla en viktig funktion, säger Anders Tingvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".