Bryggan på Pålsjöbadens damavdelning är svårt skadad och tolv av badhytterna har blåst i vattnet. Foto: Bosse Johansson/SR
Helsingborg

Julbadet i fara på stormskadat bad

Det är fortfarande ingen som vet när det stormskadade kallbadhuset Pålsjöbaden i Helsingborg kan öppnas igen. Det var stormen Berit som den 27 november slet sönder bryggorna och rev ner nio badhytter i sjön.

Kommunala Kärnfastigheter som äger badhuset håller på att laga det som blivit förstört. Men för ett par dagar förvärrades skadorna på damavdelningen när tre badhytter till blåste i sjön.

Nu håller man på att säkra resten av badhytterna så att inte fler ska åka ner i vattnet säger Klas Croona som är fastighetsförvaltare på Kärnfastigheter.

Bryggorna är också lagade på partierna närmast bastun och omklädningsrummen, medan resten har spärrats av.

Innan man kan öppna Pålsjöbaden för allmänheten igen måste man undersöka om pålarna som badhuset står på och stommen har tagit skada. Men det har inte gått att göra eftersom det varit för dåligt väder i två veckors tid. Så därför finns det ingen prognos för när badet kan öppna igen.

– Under stormen stod vattnet i höjd med bryggorna och det har varit otroliga krafter i rörelse, säger Klas Croona. Om det legat bråte i vattent som har slagit mot konstruktionen kan skadorna vara rätt så omfattande.

Det alla undrar är ju om det kommer kunna bli något julbad i år?

- Just nu jobbar vi på bryggan där omklädningsrummen och bastun står, på grund av vädret har vi inte haft möjlighet att gå ner och titta under bryggan och det är ju först när vi kan kolla under som vi kan säga hur det ligger till. Men troligen är skadorna omfattande.

Bosse Johansson

bo.johansson@sverigesradio.se
042-13 33 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista