Messias församling i konkursförhandling

Lunds tingsrätt ska på torsdag meddela om Messias församling i Lund ska försättas i konkurs med anledning av att de inte har betalat ut löner. Det framkom vid konkursförhandlingen i tingsrätten idag.

Samtidigt avslog rätten församlingens önskan om att få en månads anstånd med att betala ut löner till de tidigare anställda vid församlingens förskola Oasen.

Advokat Sven Jernryd, som företräder två tidigare anställda, säger så här om tingsrättens besked:

– Nu fick man inte anstånd, och det är en fingervisning om hur tingsrätten kommer att besluta på torsdag, nämligen att Messias försmling sätts i konkurs, säger han.

Pastorn som företrädde Messias församling i tingsrätten motsatte sig en konkurs. Däremot medgav han att församlingen hade låtit bli att betala ut löner till de tidigare anställda, men han hävdade att allt berodde på att Lunds kommun dragit in bidragen till förskolan efter turbulensen i våras. Anledningen till kommunens agerande var att man inte ansåg att förskolan skött den ekonomiska redovisningen tillfredsställande.

Pastorn hävdade i tingsrätten att banken skulle ställa upp och låna ut pengar till lönerna och även att det fanns en person som var villig att skänka 150 000 kronor till församlingen, men advokat Sven Jernryd motsatte sig ändå ett uppskov:

– Jag vill ha det konkret redovisat, t ex att personen skulle varit närvarande vid förhandlingen, säger han.

Och även tingsrätten motsatte sig alltså ett uppskov. Det som nu skulle kunna rädda församlingen är om man före rättens beslut på torsdag betalar de uteblivna lönerna. I första hand handlar det om ungefär 85 000 kronor, men därtill kommer sedan uppsägningslöner och löner till ytterligare en tidigare anställd. Annars är risken stor att tingsrätten beslutar om konkurs, och det är viktigt för de tidigare anställda, menar advokat Sven Jernryd:

– Det betyder att de får ut sina löner, eftersom den statliga lönegarantin träder i kraft. Så för dem är det betydelsefullt, säger han.

Pastorn i Messias församling ville inte kommentera ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".