Deltidsbrandmän på nätter i Eslöv

Från och med årsskiftet kommer Eslöv gå över till att inte ha några fast anställda brandmän på kvällar, nätter och helger. Istället kommer man att ha deltidsbrandmän. Protesterna har varit många, men nu har rekryteringen börjat och flera kvinnor har visat intresse.

Hittills har heltidsbrandmän tagit hand om släckning av bränder och utryckningar till olika olyckor. Men nu har politikerna bestämt att brandmännen på heltid bara ska jobba på dagarna och deltidsbrandmän övrig tid. Det här innebär bland annat att utryckningstiden blir flera minuter längre.
– Det kan bli dödfall i värsta fall, säger brandmannen Sven Erik Videén.

Men kommunens beslut står fast.
– Det här är ju ett medvetet val som man har gjort när man har tagit beslutet. Sen är det en kommunal prioritering i en tid där vi har en ekonomi där kommunen har svårt för att hålla kvar alla sina ambitionsnivåer, säger Anshelm är teknisk chef i Eslöv.

Upp till 24 deltidsbrandmän ska nu anställas och vid ett första informationsmöte, som hölls i förra veckan, anmälde sig ett 50-tal, varav sex kvinnor. Dessa ska nu genomgå olika test.

Oron för hur det ska bli går inte ta miste på bland de anställda på brandstationen i Eslöv och de har kommuninvånarna med sig.
– Vi samlade in namnunderskrifter i våras, och det var inte svårt att får folk att skriva på, säger brandmannen David Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".