Många skånska företag vill inte växa

Nästan 70 procent av de skånska företagen vill inte expandera. Det visar en enkät som Svenskt Näringsliv gjort. Många är inte ens intresserade av att söka kapital för att utvecklas.

– Jag blev förvånad och ganska oroad. Vi behöver företag som väver och utvecklas, och det kan man bara göra med kapital. Det är väldigt svårt idag för företag att skapa eget kapital för att expandera, säger hon.

Svenskt näringsliv ville ha reda på hur företagen i Skåne upplever tillgången på riskkapital, som dom kan söka. 3000 företag tillfrågades, 500 svarade.

Kapital finns, men få företag, bara drygt 30 procent hade sökt. Många ville inte ens söka. Resultatet har tagit Svenskt Näringsliv på sängen. Men det finns förklaringar till varför företagen inte vill bli större, tror Gertrud Elisabet Bohlin.

– De är rädda för att anställa människor. De är oroliga för utvecklingen av sjukvårdskostnaden, och vill inte ta risken, säger hon.

Svenskt näringsliv ska nu försöka starta en dialog med de skånska företagen.

– Vi ställer frågor och försöker hitta svaren tillsammans. Vi kommer inte med några färdiga lösningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".