Skärpt klotterlag granskas

När lagen mot klotter skärptes vid årsskiftet fick polisen rätt att kroppsvisitera misstänkta klottrare. Men lagen har kritiserats för att bryta mot de mänskliga rättigheterna och regeringen vill därför utvärdera hur lagen har använts.

Senast den här veckan vill Rikspolisstyrelsen att landets polismyndigheter skall lämna en rad uppgifter kring varje ingripande som gjorts med stöd av den nya skärpta lagen.

Men skånepolisen kommer inte att kunna redovisa fullständiga uppgifter om vilka insatser som gjorts.

– Vi har det inte i ett datasystem, utan när vi skall undersöka detta måste vi gå ut och plocka dessa uppgifter för hand och titta i enskilda ärenden. Uppgifterna finns här och vi kan ta fram dem.  Visst går det, men det är mycket arbete, säger Kjell-Arne Eliasson, biträdande länspolismästare i Skåne.

Omkring 175 00 brott anmäls varje år i Skåne, drygt 1 400 handlar om klotter. Av den redovisning som Rikspolisstyrelsen nu vill, ha ska det framgå hur många kroppsvisitationer som gjorts, ålder på dem som visiterats, vilka omständigheter som legat till grund för beslutet och i hur många fall som det har lett till någon form av beslag. För att underlätta har Rikspolisstyrelsen utarbetat en metod för att redovisa uppgifterna.

– Vi har fått en blankett som vi hade tänkt att vi skulle ha ute på de olika närpolisområdena . Men för stortstäderna tror vi inte att handskrivna blanketter är en bra lösning, säger Kjell-Arne Eliasson.

Ska uppföljningen göras tror han istället att man måste ut och göra den för hand för att gå igenom och titta på varje enskilt ärende vilket kommer att ta tid.

– Det här är inte gjort på en vecka. Det krävs ett antal människor som får resa runt och titta på de olika områdena, säger Kjell-Arne Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".