Sony Ericson på frammarsch i Lund

Mobiltelefonföretaget Sony Ericsson redovisar en högre vinst. Det visar delårsrapporten som kom idag. För det tredje kvartalet blir vinsten 136 miljoner euro före skatt, nästan 100 miljoner mer än samma kvartal förra året.

För första gången på flera år annonserar företaget efter folk, i Lund där den viktigaste utvecklingsenheten finns, söker man ett 20-tal personer.

Ulf Bengtsson klubbordförande för civilingenjörsförbundet ser ljust på framtiden:

– Våra senaste produktreleaser har fått ett mycket gott mottagande och vi ser ljust på framtiden. Vi har en go i organisationen som jag inte har upplevt någonannanstrans, säger han.

Sedan Sony Ericsson bildades i oktober 2001 har man haft en försiktig rekrytering av folk, men nu måste man alltså annonsera. Och enligt Ulf Bengtsson är det dels ett tecken på att det nu går riktigt bra för företaget och dels på att konkurrensen om välkvalificerade personer också blivit så hård att det krävs annonsering. Sony Ericsson i Lund har drygt 900 anställda:

– Vi kommer nog att växa lite till här i Lund. Men Lund är större idag än vad vi var totalt på Ericson när vi började nedskärningarna. Så vi kommer att nå en övre gräns hur stora man bör vara på en ort, säger han.

Som förbundsordförande i civilingenjörsförbundet kan Ulf Bengtsson se en ökad optimism i hela IT-branschen:

– Ryktet om dess död är betydligt överdriven. Vi har fler medlemmar i IT-branschen idag än vi hade före kraschen, säger han.

Samtidigt som Sony Ericsson i Lund nu nyanställer så innebär konkurrensen om arbetskraften att det finns gränser för hur mycket man kan expandera i Lund:

– Vi har ju nyss öppnat en utvecklingsavdelning i Kina, och där finns ett outtömligt förråd av duktiga ingenjörer. Och Kinaverksamheten kommer att växa, det är ju dessutom en viktig marknad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".