Kvinnor skadar korsbandet oftare

Skador på främre korsbandet i knäet är mer än dubbelt så vanligt hos fotbollsspelare i damallsvenskan som i herrallsvenskan. Det visar en undersökning som gjorts av två skånska läkare.

Statistiken över damernas skador på det främre korsbandet har tagits fram av läkarstuderande Tomas Åkesson vid läkarlinjen i Malmö och läkaren Markus Waldén vid centralsjukhuset i Kristianstad och presenteras på läkarstämman i Göteborg i november.

17 procent av spelarna i damallsvenskan 2004 har någon gång slitit av det främre korsbandet. När en likadan undersökning gjordes i herrallsvenskan för tre år sen var siffran hälften så stor.

Det har länge varit känt att kvinnor lättare drabbas av skada på främre korsbandet men att siffran skulle vara så hög förvånar Markus Waldén som är en av läkarna som gjort undersökningen.

Varför kvinnor drabbas mer än män är ännu inte klarlagt, men det finns anatomiska teorier om att kvinnors bredare bäcken gör att knäet har en annan vinkel och att kvinnors knäled är rörligare.

Therese Lundin har också hört de teorierna men tror också att det kan bero på att kvinnor på elitnivå är tröttare än män när det är dags för match och träning och därför har en sämre koordination mellan muskler och nerver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".