Ojämn kvalitet på Helsingborgs skolor

Skolorna i Helsingborg håller en ojämn kvalitet. Det säger Skolverket efter att under hela förra vårterminen ha granskat skolorna.

Sonja Arnman är undervisningsråd på Skolverket i Lund:

– Övergripande är det en hög kvalitet i staden, men det finns en väldig skillnad mellan olika skolor, t ex hur många som har betyg i alla ämnen, vilket meritvärde de har, och hur många som är behöriga till nationella program i gymnasiet. Helsingborg är en segregerad stad och det märks också i skolorna, säger hon.

Under fyra månader granskade skolorna. Bland annat intervjuades personal, elever och föräldrar om hur de upplevde undervisningen och den sociala miljön i förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.

Bland annat riktas kritik mot att de högskoleutbildade förskollärarna är väldigt ojämnt fördelade. I de stadsdelar där hushållen har det bättre ställt finns också flest högskoleutbildade förskollärare, medan det finns färre i invandrartäta områden. Vissa skolor saknar handlingsplaner mot mobbning, en del tar i strid mot reglerna ut avgifter för att eleverna ska kunna delta i vissa aktiviteter. Men för bildningsnämndens förvaltningschef var det inte mycket som överraskade.

– Egentligen inte, de pekar på förbättringsområden som traditionellt finns. Jag ser inga konkreta planer, men ser det här som en värdefull plattform för förbättringar, säger Leif Ohlin som är förvaltningschef i bildningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".