Förenad kamp mot ungdomskriminalitet

I Södra Innerstaden har man under ett års tid drivit ett framgångsrikt projekt, Joint Forces, där polis, skola och socialtjänst samarbetat, för att kunna bryta den negativa trenden med ökande ungdomskriminalitet. Den här modellen vill de nu sprida till hela staden.

– Vår tanke är att det är alla förvaltningars gemensamma fråga, säger Mikael Wejsfelt, som är sektionschef på enheten för förebyggande arbete i Södra Innerstaden

Arbetet i projektet som finansierats av EU, stadsdelen, Malmö stad och polisen, kommer nu att fortsätta i den ordinarie verksamheten inom Södra Innerstaden. Förhoppningen är att alla Malmös stadsdelar ska införa det här sättet att arbeta.

– Det här stämmer väl överens med planerna på Välfärd för alla, som lanseras i Malmö, där man ska jobba tvärsektoriellt, säger Mikael Wejsfelt.

Genom att skola, polis och socialtjänst samordnar sina insatser blir arbetet effektivare, och åtgärder kan sättas in från flera olika håll. Modellen kommer från Köpenhamn, där man har arbetat på det här sättet med lokala grupper i över 25 år.

Ole Lauridsen, tidigare polis, jobbar med den övergripande organisationen i Köpenhamn, och enligt honom bygger det framgångsrika arbetet på att de inblandade tror på metoden:

– Alla tycker att det är rätta sättet att arbeta på, det är litet av en filosofi, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista