Diana Rajala är en av dem som lättat på gasen sen de fått utbildning i ekokörning. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/SR
Malmö

Pratande bilar sparar pengar och miljö

1:49 min

Bilar som pratar med den som kör ska hjälpa Malmö stads anställda att hålla farten och därmed spara på miljön. Det blev resultatet när hemtjänsten i Kirseberg visade sig vara bäst i Sverige på att köra ekosmart.

I ett försök där personalen utbildades i ekokörning och så kallade isa-dosor installerades i bilarna, kunde de visa upp fantasiska resultat.

Med hjälp av en inbyggd GPS som hela tiden håller reda på var bilen är och samtidig kontakt med den nationella vägdatabasen där alla vägars hastighetsbegränsning finns registrerade kan den så kallade isa dosan hålla reda på om föraren håller hastigheten eller inte.

Kör man för fort får man genast en påminnelse, något som kändes lite konstigt i början berättar Diana Rajala som arbetar som undersköterska.

 – Det var lite ovant men sen vande man sig och nu vet man att dosan finns i bilen och då håller man ju hastigheten.

Att köra ekosmart är något man prövat på flera håll i Sverige. Det innebär att de anställda lärt sig köra i ett jämnare tempo, att exempelvis inte gasa på för hårt eller bromsa in för häftigt. På så sätt kan spara både på miljön och hålla nere bensinkostnaderna.

All hemtjänstpersonal i både Kirseberg och Husie fick både teoretisk och praktisk utbildning i hur de ska köra och efter 20 veckor med isa-dosor i bilarna kunde de visa upp de bästa resultaten någonsin.

– De sänkte sammantaget den genomsnittliga bränsleförbrukningen med 17 procent så det blir ju ganska mycket pengar på ett år.

Nu kommer alla Malmö stads bilar framöver att ha isa-dosor installerade och trafikverkets intention är att alla bilar i Sverige ska utrustas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista