Päivi Selin och Malin Karaca vet inte var deras barn ska ta vägen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Ovisst för barn på stängd skola

Barnen på Kunskapsboningens skola i Malmö, som Skolinspektionen stängde strax före jul, vet inte vilken skola de ska gå i när vårterminen börjar. Föräldrarna säger att de inte har fått någon information varken från Skolinspektionen eller kommunen.

- Vi har fortfarande inte fått hem någon information varken från Malmö kommun eller Skolinspektionen. Jag har fortfarande ingen information om var mina barn får en plats. Jag hoppas fortfarande att vi kan börja här den 9 januari. Det är min högsta önskan, säger Malin Karaca som har två barn på skolan.

Dagen efter skolavslutningen, den 22 december, återkallade Skolinspektionen tillståndet för Kunskapsboningens skola och stängde den omedelbart. Skolinspektionens kritik har handlat om att det tills nyligen inte fanns någon rektor, barnen undervisas inte i alla ämnen, det finns ingen plan för hur barn med behov av särskilt stöd ska få det och huset där skolan finns har inget bygglov för skolverksamhet. Emine Tas har en pojke som går i sjuan på skolan som nu ställer oroliga frågor till henne.

- Han sitter hemma och grubblar över vad som ska hända och vilken skola han ska gå på: "Jag vill inte gå tillbaka till någon annan skola, jag har alla mina kompisar på den här skolan. Jag trivs där jag är. Varför ska skolan läggas ner, mamma?", berättar Emine Tas att hennes pojke frågar.

Skolans huvudman, Malmö Utbildning AB, har inte bestämt ännu om stängningen ska överklagas. Men även om de gör det, är skolan stängd tills domstolen eventuellt ändrar beslutet. En stor del av bristerna beror på att skolan inte har lämpliga lokaler, men på ett möte strax före jul fick föräldrarna veta att det var på gång.

- Det ska ju finnas lokaler. Det är det vi har jobbat för. Tyvärr drar de bort mattan precis vid mållinjen, säger Päivi Selin som har en dotter som går i trean.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".