Region Skåne besöker Guangdong

Om en månad leder Region Skåne en delegation till Guangdong i Kina för att blåsa nytt liv i förbindelserna med regionen som varit Region Skånes vänregion i tio år.

I nästan tio år har kommunistiska Guangdong i Kina varit vänregion till Region Skåne. Men trots flera inbjudningar har Region Skåne under de senaste åren inte velat åka dit.

Men om politikerna stannar hemma drabbas de svenska företagen som verkar i Kina. För att stödja företagen reser nu en delegation med politiker, tjänstemän och företagare till Guangdong under vecka 48.

– Ska det överhuvudtaget bli några affärsförbindelser med kineser ska den politiska nivån finnas i frontlinjen, säger Uno Aldegren (s), ordförande för regionstyrelsen.

Varför ska man blåsa liv i kontakterna med den kinesiska socialistiska diktaturen?

– Vi blåser ju liv i de affärsförbindelser som finns. Sedan tror jag att alla kontakter av det slaget är positiva och leder till att både Kina och andra länder som man har kontakt med på det sättet utvecklas positivt.

– Att sticka huvudet i busken och bedriva någon slags strutspolitik i tro att vi inte ska ha kontakt med dem för att vi tycker illa om deras politik tror jag inte på, säger Uno Aldegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".