Hård valkamp om borgmästarpost

På måndag avgörs vilken socialdemokrat som tar över överborgmästarposten i Köpenhamn efter Jens Kramer Mikkelsen. Ämbetet tillhör ett av de tyngsta politiska uppdragen i Danmark.

Om drygt en vecka lämnar Jens Kramer Mikkelsen jobbet som överborgmästare i Köpenhamn. Vilken socialdemokrat som tar över posten avgörs i ett medlemsval där partiets drygt 3 000 medlemmar i den danska huvudstaden får rösta. Valkampen har varit hård och fylld av intriger.

– Överborgmästarposten i Köpenhamn har sådan betydelse att man kan likna det vid att vi nu har ett amerikanskt presidentval på gång, säger samhällsforskaren Gunnar Gjelstrup vid universitetet RUC i Roskilde till Danmarks Radio.

Favorit bland de sex kandidaterna att ta över är den välkända tidigare ministern och EU-kommissionären Ritt Bjerregaard. Hon leder klart i opinionsmätningarna. Men om Ritt Bjerregaard vinner måste en borgmästarvikarie utses fram till valet nästa år. Bjerregaard måste nämligen sitta i Köpenhamns fullmäktige för att kunna tillträda. Det hoppas tvåan i mätningarna, unga Karen Hækkerup, ska tala till hennes fördel.

– Man kan välja Karen Hækkerup, eller man kan välja Ritt Bjerregaard och få en vikarie i 15 månader - så jag är full av förtröstan, säger Karen Hækkerup till Danmarks Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".